POLÁROS VILÁG

POLÁROS VILÁG

Bemutatkozás

2022. december 21. - Kriska György

cimkep2.jpg

Az év legmulatságosabb kutatásáért járó rangos fizikai Ig Nobel -díjat 2016-ban magyar tudósok kapták. Díjazott publikációjuk címe igencsak meglepő: Miért vonzzák a szitakötőket a fekete sírkövek?

cimkep_1.jpg

Viccesnek hangzik, de nagyon komoly. A magyar tudósok természetesen nem a „temető ökoszisztémáira” voltak kíváncsiak. Azt próbálták kideríteni, hogy egyes felületek miért vonzzák a rovarokat. Évekig tartó intenzív kutatásuk során kiderült, hogy a megoldás kulcsa a visszavert fény polarizációs mintázatában rejlik, mely az emberi szem számára alig észlelhető, de különböző rovarok számára látható. Használhatják például a polarizációs jelet vizes élőhelyeik felismerésére.

Ezek a vizuális információk több millió évig segítették a rovarok túlélését, de mi, emberek, elkezdtük az optikai környezetük átalakítását, így az állatok egyre több hamis és gyakran halálos jelzést kapnak. A mesterséges felületekről, például napelemekről, aszfaltutakról, ablakokról, autókról, alapvetően minden fényes tárgyról származó fénytükröződések, napi szinten több milliárd állat ökológiai csapdáit jelentik. Így válik a látszólag ártalmatlan sírkő tömegpusztító fegyverré és ezrek temetőjévé. A „Poláros világ” című egyórás filmünk betekintést nyújt a fent leírt jelenségekbe. Kalandozásaink nyomán egyértelművé válik, hogyan válhatott rendkívül fontossá egy látszólag nevetséges és marginális felfedezés. A film végére megtanuljuk, hogyan lehet megmenteni a veszélyeztetett vízirovarokat, megváltoztatni a városképet, biztonságosabb hidakat és kikötőket építeni, haszonállatainkat megvédeni a vérszívóktól - és még azt is megérthetjük, miért vannak csíkok a zebrán.

A "Poláros világ" című film 2022. december 27-én 6:00 órától érhető el a YouTube-on, illetve az alábbiakban beágyazva. 

A film az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a MEC_N_21 pályázati program finanszírozásában készült el.

A Poláros világ című blog az azonos című filmünk tudományos alapjaival és egyes témáival foglalkozik látványos képi és filmes szemléltetéssel. A 3 naponta jelentkező blogbejegyzések végén interaktív teszt is elérhető, mely a poláros világról megszerzett ismeretek rögzítését segíti. A blog szakmai alapját az alábbi könyveink adják. A képekre kattintva ismertetők érhetők el.

b1.jpg

borito.jpg

Bemutatkozás: Kutatócsoportunk az elmúlt 20 évben igazolta, hogy egyes globálisan elterjedt mesterséges objektumok (pl. aszfaltutak, üvegépületek, napelemek, kivilágított hidak) optikai sajátságaik folytán jelentős mértékű vízirovar pusztulások okozói lehetnek. A Nature-ben és a Science-ben többször is méltatott eredményeink hozzájárultak az ökológiai csapda fogalmának meghatározásához és lehetőséget adtak arra, hogy leírjuk az ökológiai fényszennyezés egy új típusát a poláros fényszennyezést. Kutatásainkba már a kezdetektől fogva bevontunk civil közreműködőket, akik aktuális terepi információk megadásával, kísérleti helyszínek biztosításával segítik munkánkat.

en.jpg

Kriska György (DSc) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézetének docense, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos tanácsadója, a blogbejegyzések szerkesztője

gabor.jpg

Horváth Gábor (DSc) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézetének professzora

adam.jpg

Egri Ádám (PhD) az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének tudományos munkatársa

ut-nat.jpg

lo-nat.jpg

kocsi-sci.jpg

jeb.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polarosvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr817995910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása