POLÁROS VILÁG

POLÁROS VILÁG

Az égbolt polarizációs mintázata

2022. december 30. - Kriska György

felho.jpg

Fotó: Kriska Ferenc

Lord Rayleighről, más néven John William Struttról (1842-1919) volt az, aki elsőnek adott helyes elméleti magyarázatot az égbolt-polarizáció jelenségére. Egészen Rayleigh 1871-ben megjelent e tárgyú cikkéig a légköroptika egyik rejtélyének számított az égboltfény intenzitásának, színének és polarizációjának magyarázata. Ezt ugyanis nem sikerült az addig uralkodó feltételezésekkel megmagyarázni, melyek szerint az égbolt kék színe és polarizációja a napfénynek a légkörben lebegő apró vízcseppeken vagy egyéb részecskéken való törésére és az azokról történő visszaverődésére vezethető vissza. Lord Rayleigh mutatott rá, hogy e légköroptikai jelenségek a napfénynek a fényhullámhossznál sokkal kisebb, légkörbeli részecskéken történő szóródásával magyarázhatók. Az így szóródó fény intenzitása a hullámhossz negyedik hatványával fordítottan arányos, azaz minél rövidebb a hullámhossz (minél közelebb esik az ultraibolya tartományhoz), annál erősebben szóródik a fény. Később e szórási típus Rayleigh-ről kapta a nevét.

Lord Rayleigh jött rá elsőnek arra, hogy ha a földi légkörben az eredendően polarizálatlan napfény csak egyetlen egyszer szóródna (e közelítést hívjuk Rayleigh-modellnek), akkor a földfelszínről nézve az égbolt polarizációjának eloszlása viszonylag egyszerű képet mutatna: (i) A Nap irányától távolodva a polarizációfok nulláról fokozatosan növekedne, mígnem a Naptól 90o-ra elérné maximumát, a 100 %-ot, majd ismét csökkenne, s a Nappal ellentétes pontban, az antinap helyén ismét zérus lenne. (ii) Az égboltfény polarizációiránya (E-vektora) mindig merőleges lenne a szórási síkra, amely átmegy a földi megfigyelőn, a Napon és az égbolt megfigyelt pontján.

A valóságban azonban a fotonok nemcsak egyszer, hanem akár többször is szóródhatnak a légkörben, mire lejutnak a földfelszínre. Minél gyakoribb a légkörben a fotonok többszörös szóródása, annál jobban eltér az égbolt polarizációja a Rayleigh-modell jósolta helyzettől. Ennek eredményeként az eredő polarizációfok egyre kisebb lesz.

A teljes égboltot leképező, 180° látószögű halszemoptikás polariméter a legkülönfélébb időjárási viszonyok mellett is képes az egész égbolt polarizációs mintázatát gyorsan és pontosan mérni, még olyan gyors időbeli változások mellett is, mint a felhők elmozdulása.

egbolt.jpg

Derült égbolt 180° látószögű képalkotó polarimetriával mért polarizációs mintázatai. 1. sor: Színes fénykép. 2. sor: Polarizációfok-mintázat, ahol a fehér jelöli a polarizálatlan, míg a fekete a teljesen poláros fényt. 3. sor: Polarizációirány-mintázat a négyszínű palettával. Az erős közvetlen napfény zavaró becsillanásai a halszemobjektív elé felszerelt, a Nap elevációszögétől függően mozgatható, a fényképen is látható napkitakaró pálca használatával kiküszöbölhető (Fotó: Horváth Gábor)

Számos állat használja tájékozódásra a Nap azimutszögét (egy adott vízszintes irányhoz, például északhoz képesti vízszintes szögét), mint viszonyítási irányt. Ha azonban a Nap nem látható (mert például felhő, növényzet vagy tereptárgy takarja, vagy a horizont alatt helyezkedik el), akkor számos faj az égbolt polarizációs mintázatát használva képes tájékozódni.

A tiszta égbolt polarizációs mintázata szabályos és erősen függ a Nap helyétől, ha azonban az égbolt részben vagy egészen felhős, akkor a felhők jelenléte miatt a polarizációs mintázat összetettebb. A felhők nagyon eltorzítják a tiszta égboltnál megfigyelt polarizációfok-eloszlást, az égbolt polarizációirány-mintázata ugyanakkor felhők jelenlétében sok esetben csak kissé torzul. A felhő típusától, vastagságától és magasságától, valamint a Nap láthatóságától (látható vagy felhő takarja) függően a tiszta ég polarizációirány-mintázata többnyire folytatódik a felhők alatt is, ami jól látszik.

egboltok.jpg

Tiszta, felhős, borult, ködös és erdőtűztől füstös égbolt 180° látószögű fényképe és képalkotó polarimetriával a spektrum kék (450 nm) tartományában mért polarizációirány-mintázata, ahol a körök középpontja a zenit, kerülete pedig a horizont. E mintázatok tükörszimmetria-tengelye a szoláris-antiszoláris meridián, ami számos polarizáció-érzékeny állat térbeli tájékozódásának viszonyítási iránya (Fotó: Horváth Gábor)

Az éjszakai égbolt legfontosabb természetes fényforrása fényessége tekintetében a holdfény, valamint ennek földi légkörben szóródó fénye. A teliholdas és a nappali égbolt polarizációs mintázatait összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy e két polarizációeloszlás gyakorlatilag megegyezik, ha azonos a Hold és a Nap égbolton elfoglalt helye. Az éjszakai égbolt polarizációirány-mintázatain nyolcas alakú tartományok figyelhetők meg, melyek hossztengelye mindig párhuzamos az adott égbolt lunáris meridiánjával.

hold.jpg

Tiszta égbolt fényképe, valamint az égboltfény d polarizációfokának és α polarizációszögének mintázatai a spektrum kék (450 nm) tartományában 2013. március 22-én naplemente után Szombathelyen, mikor a Hold 78 %-os fázisban járt. A fényképeken és a d-mintázatokon látható foltokat a polariméter műanyag védőburkára hullott esőcseppek okozták. A Nap, a Hold és a neutrális pontok helyét pontok jelzik. sAr: szoláris Arago-pont. sN: szoláris neutrális pont. ℓN: lunáris neutrális pont. sBa: szoláris Babinet-pont. ℓBa: lunáris Babinet-pont. ℓBr: lunáris Brewster-pont (Fotó: Horváth Gábor)

Állatani vonatkozások

ganajturo.jpg

Scarabaeus zambesianus galacsinhajtó bogarak a galacsin golyójukat a központi trágyakupactól egy egyenes mentén görgetik sugár irányban kifelé, hogy minél hamarabb eltávolodhassanak a kupactól, ahol sok fajtársuk tolong a peték és lárvák fejlődéséhez szükséges, értékes nyersanyagra vadászva, miközben gyakran egymástól lopják el a már kész galacsint. A galacsin egyenes mentén történő görgetése során a nappal aktív galacsinhajtók a Nap iránya alapján tartják a galacsin egyenes pályáját, amikor pedig a Napot felhők takarják, akkor a napsütötte égbolt polarizációs mintázatából következtetik ki a Nap irányát. Naplemente után, mikor a Hold nem látható, az éjjel aktív galacsinhajtók tájékozódása kizárólag a szürkületi égbolt szórt napfény által keltett polarizációs mintázatára épül. Amikor a Hold felkel, a galacsinhajtók navigációja a szórt holdfény által létrehozott polarizációs mintázat alapján folytatódik. E poláros szórt holdfény intenzitása fokozatosan csökken, ahogy a holdkorong Nap által megvilágított hányada csökken. Még a holdsarló körüli rendkívül kis intenzitású égbolt-polarizációs mintázat is elegendő az éjszaka aktív galacsinhajtóknak ahhoz, hogy egyenes mentén görgessék galacsinjukat.

ELLENŐRIZD A TUDÁSOD!

Forrás

Bernáth B., Pomozi I., Gál J., Horváth G., R. Wehner (2001) Égboltpolarizáció az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozáskor és lehetséges biológiai vonatkozásai. Állattani Közlemények 86: 81-92

Gál J., Horváth G., Pomozi I., R. Wehner (1998) Az égbolt polarizálatlan pontjai, avagy amit már Arago, Babinet és Brewster is ismert, de eddig közvetlenül még senki sem látott. I. rész Természet Világa 129: 151-154

Gál J., Horváth G., Pomozi I., R. Wehner (1998) Az égbolt polarizálatlan pontjai, avagy amit már Arago, Babinet és Brewster is ismert, de eddig közvetlenül még senki sem látott. II. rész Természet Világa 129: 212-215

Gál J., Horváth G., Haiman O., V. B. Meyer-Rochow, R. Wehner (2000) Sarkított világ. "Poláros" pillantás a teljes égboltra 180o látószögű képalkotó polariméterrel. Élet és Tudomány 55: 1003-1006

Horváth G., Gál J., Pomozi I., R. Wehner (1999) Sarkított világ. Az égboltpolarizáció és az állatok. Élet és Tudomány 54: 235-237

Pomozi I., Gál J., Horváth G., R. Wehner (2000) Sarkított világ. Égbolt-polarizáció teljes napfogyatkozáskor. Élet és Tudomány 55: 1003-1006

A bejegyzés trackback címe:

https://polarosvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5017996298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása