POLÁROS VILÁG

POLÁROS VILÁG

A dunavirág komplex ökológiai csapdája

2023. február 10. - Kriska György

nagy-cs.jpg

Dunavirág nőstények fénycsapdában (Fotó: Nagy Csaba)

Éjszakai sétát téve a város utcáin gyakran megfigyelhetjük, amint utcai lámpák, kivilágított épületek lámpái körül rovarok rajzanak, körkörös repülést végezve a fényforrás körül. Ez a jelenség is egy példája a hagyományos értelemben vett ökológiai fényszennyezésnek, melyet kiválthatnak mesterséges vakító fények, a fokozatosan erősödő kivilágítás és a megvilágítás ideiglenes, váratlan ingadozásai is. Forrásai lehetnek például az utcai és biztonsági lámpák, járművek, halászhajók, tengeri kőolaj- és földgázplatformok, mélytengeri búvárhajók fényei, a települések feletti éjszakai égbolt világítása, és a megvilágított építményekről visszaverődő fény. Ezeknek a mesterséges éjszakai fényeknek elsődleges hatásuk, hogy a sötét környezethez képest nagyobb intenzitásuk miatt vonzzák, vagy taszítják az állatokat. E jelenség a pozitív vagy negatív fototaxis, amit a fény erőssége és/vagy színe okoz.

Hanyattúszó poloska bolharákot ejt el

Sokáig úgy vélték, hogy az ökológiai fényszennyezés egyetlen okozója a fototaxis, ám Schwind (1985) kimutatta, hogy a repülő tarka hanyattúszó-poloska (Notonecta glauca) a vízfelületről tükröződő vízszintesen poláros fény alapján keresi a vizet, nem pedig a vízről visszavert fény intenzitása, színe vagy a vízfelület csillogása segítségével. E vízszintesen poláros fényhez való vonzódást pozitív polarotaxisnak hívjuk. Az elmúlt években végzett vizuálökológiai és környezetbiofizikai kutatások rámutattak az ökológiai fényszennyezés egy ezzel kapcsolatos új formájára, a poláros fényszennyezésre, amin a sima, sötét mesterséges felületekről visszaverődő, erősen és vízszintesen poláros fénynek a polarotaktikus vízirovarokra kifejtett káros hatásait értjük.

Számos esettanulmány igazolta, hogy a rovarok fototaktikus helyváltoztató mozgását károsan befolyásoló hagyományos ökológiai fényszennyezés és a polarotaktikus viselkedésre negatívan ható poláros fényszennyezés külön-külön, egymástól függetlenül is képes ökológiai csapdákat kialakítani. Korábban már azt is valószínűsítettük, hogy a megvilágított, vízszintesen poláros fényt visszaverő mesterséges felületek a fényforrások nagy fényintenzitása miatt nagy távolságból magukhoz vonzhatják a pozitív fototaxissal rendelkező vízirovarokat, amelyek pozitív polarotaxisuk révén leszállnak és le is petéznek a víznek hitt poláros felületre. Ily módon egy olyan kettős hatáson alapuló összetett ökológiai csapda is kialakulhat, ami fototaxissal vonzza és csapdázza a a vízirovarokat, amit tovább erősít a polarotaktikus csapdahatás is. Ezt az elképzelést később kísérleti úton is sikerült igazolnunk. A fototaxis és a polarotaxis fordított irányú együtthatását azonban – nevezetesen azt, hogy egy pozitív polarotaxissal repülő rovart/rovartömeget a poláros jel vezet egy mesterséges fényforráshoz, ahol a rovarok pozitív foto- és polarotaxisuk révén egy halálos ökológiai csapdába kerülnek – korábban egyetlen megfigyelés sem valószínűsítette.

2012 augusztusának végén a dunavirág (Ephoron virgo) tömegrajzását a vízminőség javulásának köszönhetően közel 40 év után először újra sikerült megfigyelni a Duna mentén. Ekkor véletlenül értesültünk arról, hogy többek között a budapesti Árpád-hídon is tömeges dunavirágrajzás zajlott le, és a híd lámpáinál és annak aszfaltútján a kérészek tömegesen pusztultak el. Tömegrajzásukat Tahitótfalu, Pócsmegyer, Vác és Göd térségében is megfigyelték, a 3. Nemzetközi Duna-expedíció kutatói pedig osztrák, szerb és román folyószakaszokon is találkoztak e vízirovarokkal.

A dunavirág életciklusáról ITT írtunk korábban.

Korábbi kutatásaink alapján azt feltételeztük, hogy a védett faj egyedeinek hidaknál észlelt tömegpusztulását okozó jelenség hátterében a kompenzációs repülést is irányító polarotaxis, és a hídlámpák által kiváltott fototaxis állhat. Folyóparti és hidak menti lámpák körüli kérész rajzásokat a kutatók egyfajta „nyári hóvihar”-ként írták le korábban, mivel a kérészek olyan tömegben vonzódtak a világító lámpákhoz, hogy azok közelében több cm vastagon borították a talajt. Egy éjszaka 1,5 millió egyedre becsülték egy híd kivilágított útfelszínén összegyűlt kérésztömeget, ahol a nőstény kérészek petecsomóikat is lerakták az úttal való érintkezés során. Azon petéket, amelyek nem a vízbe kerültek, populációs veszteségnek kell tekinteni, aminek jelentős helyi hatásai is lehetnek.

Dunavirág rajzás a tahitótfalui Tildy Zoltán hídon 2012-ben

Annak érdekében, hogy a dunavirág polarizációérzékelését megismerjük és a fent bemutatott csapdajelenség vizuális ökológiai okait megértsük helyszíni megfigyeléseket és választásos terepkísérleteket végeztünk Tahitótfalunál, a Duna mellékágán átívelő Tildy-hídon, valamint a híd alatti folyószakaszon.

Dunavirág rajzáskor az ezernyi nőstényből kifejlődő kompenzációs rajok 20:30 után jelentek meg a folyó középvonalában, és folyamatosan haladtak a folyásiránnyal szemben a híd felé. Amint elérték a hidat, repülésük csapongóvá vált. A hidat megközelítve a kérészek feltorlódtak, ám a tiszavirágtól eltérően nem fordultak vissza onnan, hanem nagyobb rajok váltak ki belőlük, amelyek felrepültek a híd világító lámpáihoz. A nőstények egy része, a híd fölé érve azonnal leszállt az aszfaltútra, ahol az aszfalt felszínt hasoldalával érintve rövid, 5-10 cm-es távolságokat tett meg, miközben lerakta petecsomóját. Ezek az egyedek az aszfalton maradtak és rövidesen el is pusztultak.

tetemek.jpg

Horváth Gábor és Száz Dénes maroknyi dunavirág tetemmel

tetemek2.jpg

tetemek3.jpg

Dunavirág tetemek tömege a tahitótfalui Duna hídon. A sárga képződmények a rovar több ezer petét tartalmazó kiszáradt petecsomói (Fotó: Kriska György)

A tömegrajzások csúcspontján a híd lámpái körül tízezer számra örvénylett a kérésztömeg. A kérészrajok a lámpáktól kiinduló, az uralkodó gyenge szél irányában dél felé elnyúlt, állandóan kígyózó csóvaként hajladoztak ide-oda. A vonagló csóva vége alkalmanként leért az aszfalt útra, ahol több száz dunavirág az úton maradt, s lerakta sárga petecsomóját, majd némi vergődés után elpusztult. Ennek eredményeként az aszfaltút egyre nagyobb részét borították be több cm vastag rétegben a fehér kérészek és azok sárga petecsomói. A kérésztakaró alsó rétegeiben az elpusztult, már lepetézett nőstények, míg a felsőbb rétegekben a szárnyaikkal egyre gyengébben verdeső petéző vagy már lepetézett egyedek voltak.

Dunavirág pusztulás a tahitótfalui Duna-hídon

A frissen elhullott egyedekből meghatároztuk az kérészek ivararányát. Vizsgálataink szerint a begyűjtött kb. 1500 egyed túlnyomó többsége nőstény imágó volt (99 %), ami arra utal, hogy a hídra elsősorban a kompenzációs repülésben résztvevő nőstények jutottak fel.

A hídhoz érkező újabb egyedek folyamatosan csatlakoztak az egyre növekvő lámpa körül kérésztömeghez. Miután a folyó felett kb. 21:30-kor befejeződött a kérészek repülése, a híd lámpáinál kialakuló rovarcsóvákhoz már nem csatlakoztak újabb egyedek, a rajzás a lámpáknál azonban tovább folytatódott kb. 23:30-ig. A híd lámpáinál kialakult kérészrajok térbeli elhelyezkedése igen különös és jellemző képet mutatott minden tömegrajzáskor. A kérésztömeg csak a folyóvíz felett és a vízzel érintkező néhány 10 m szélességű partrész feletti hídrészeken jelent meg. Ezért míg a folyó feletti hídszakasz partfelőli legszélső lámpájánál tízezernyi kérész rajzott, addig a part felé a következő ugyanolyan lámpánál már csak néhány tíz egyed volt megfigyelhető, az ezután következő lámpánál pedig már egyetlen kérész sem fordult elő.

hidlamp.jpg

A képen látható bal oldali lámpánál több tízezer, míg a szomszédos, a folyótól távolabb eső lámpánál csupán néhány tíz kérész rajzott (Fotó: Kriska György)

csova1.jpg

csova2.jpg

Órás csóva egy hídlámpánál (Fotó: Kriska György)

Megfigyeltük azt is, amint a híd fölé repülő hím szubimágók leszálltak a híd déli szélén futó világos szürke matt betonjárdára, ahol imágóvá vedlettek. E hím szubimágók azonban nem az erősen polarizáló aszfaltfelszínen, hanem a kevéssé polarizáló világos szürke matt betonjárda felszínén vedlettek imágóvá. Ez feltehetően azzal magyarázható, hogy természetes körülmények között az imágóvá vedlés gyakran nem az erősen polarizáló vízfelszínen, hanem a kevésbé vagy nem polarizáló vízparton történik. A vedlés után a hím imágók minden esetben azonnal a hídlámpák felé repültek, és csatlakoztak az ott korábban kialakult kérészrajokhoz. A hím szubimágók imágóvá vedlése csak a rajzás kezdeti szakaszában 20:15 és 20:45 között volt megfigyelhető.

szub-vedl.jpg

Dunavirág hím szubimágó vedlése imágóvá a híd betonjárdáján (Fotó: Kriska György)

A rajzás második felében, 21:30 és 23:30 között a lámpák körül kígyózó kérészcsóva vége gyakran leért az aszfalt útra. E leérések véletlenszerűen kialakuló helyein kérészek százai lepték el az utat. A rajzás befejeztével az utat egyenletesen, több cm vastagon borították be a kérésztetemek a lámpák alatti fénykörben, ugyanakkor az aszfaltút mentén végig rengeteg kérésztetemet és petecsomót figyeltünk meg.

folt.jpg

Dunavirág szőnyeg a tahitótfalui Tildy Zoltán hídon (Fotó: Kriska György)

Mindeközben a híd déli oldalán futó korláton keresztespókok (Araneidae) feszítették ki hálójukat, melyek a rajzás során több száz dunavirágot fogtak.

pok1.jpg

pok2.jpg

A dunavirágzás vámszedője egy keresztespók (Fotó: Kriska György)

2012-ben három különböző optikai tulajdonságú, 2 m2-es (fényes fekete műanyagfólia, matt fekete és matt fehér vászon) tesztfelülettel választásos terepkísérleteket végeztünk a híd egy lámpája alatt az aszfaltúton, melynek során azt vizsgáltuk, hogy az aljzatra leszálló kérészek milyen mértékben preferálják az egyes tesztfelületeket. A tesztfelületek feletti lámpánál kialakuló rovarcsóva állandó mozgása során többször elérte hol az egyik, hol a másik tesztfelületet, amelynek eredményeként nagyszámú kérész egyed maradt az érintett tesztfelületeken. Ez a véletlenszerűen bekövetkező, leginkább a helyi légmozgás által irányított jelenség azonban ellehetetlenítette a választásos terepkísérlet lefolytatását, ezért belátva azt, hogy e metodika alkalmazása révén nem kapunk választ a kérdéseinkre, felhagytunk a kísérlet folytatásával.

folia2.jpg

folia.jpg

A fóliás kísérleteknek itt nincs semmi esélye (Fotó: Kriska György)

2012-ben a tömegrajzások csúcspontján kézilámpával is vizsgáltuk a fénynek a kérészek mozgására gyakorolt hatását, mind a híd alatti folyószakaszon (a hídtól 1 km távolságban), mind a világító hídlámpáknál kialakuló kérészcsóvák alatt. Már a kézilámpa nem túl erős fénye is alkalmas volt arra, hogy fénycsóvájával magához vonzza a folyó felett repülő vagy a híd lámpái körül rajzó kérészeket.

zseblampa.jpg

A hídlámpáktól kiinduló, több tízezernyi egyedből álló rovarcsóvából egy zseblámpa fénye is képes elvonzani a kérészeket (Fotó: Kriska György)

A fénycsóva hatására a kérészek befejezték kompenzációs repülésüket, és kézilámpánk fénycsóvájába tömörültek. A kézilámpa fénycsóvája a híd lámpái körül tízezer számra rajzó dunavirág tömegből is jelentős egyedszámú rajt vonzott magához. E raj a lámpa mozgatásakor folyamatosan követte a fénycsóvát. A kézilámpa lekapcsolásakor e kérészraj azonnal felbomlott, és az egyedek újra a híd lámpája körüli kérészcsapathoz csatlakoztak. Eredményes kézilámpás vizsgálataink után terepkísérleteket végeztünk a különböző polarizációs sajátságú fényforrások kérészekre gyakorolt hatásának vizsgálatára. Ezek részletes leírása ITT érhető el.

Kérészvonzás zseblámpával

Terepkísérletünk során képalkotó polarimetriával a vizsgált folyószakaszon átívelő híd polarizációs mintázatát is mértük a spektrum vörös (650 nm), zöld (550 nm) és kék (450 nm) tartományában olyan napállásnál, amelynél a Nap pozíciója megfelelt a telihold korábbi helyzetének a rajzási időszakban. Így a megvilágítási körülmények hasonlóak voltak, ugyanakkor a nagyobb fényintenzitás lehetővé tette polarimetriai felvételek elkészítését, amire a fényszegény éjszakai körülmények között nem lett volna lehetőségünk. A Hold illetve a hasonlóan magas elevációnál elhelyezkedő Nap fényét tükröző vízfelszín részlegesen polarizált fényt tükrözött. Az ilyen felszínek mindig vízszintesen poláros fényt reflektálnak, amit a kérészek vízként érzékelnek. Ennek eredményeként egy olyan polarizációs csatorna jön létre a folyón, amely képes vezérelni a hím és nőstény kérészek vízkövető repülését a rajzás első szakaszában és a nőstény egyedek kompenzációs repülését a rajzás második szakaszában. A folyón átívelő hídról polarizálatlan, a híd képét tükröző vízfelszínről pedig függőlegesen poláros fény tükröződik, ami megszakítja a kérészeket vezető vízszintesen poláros csatornát és megállítja a nőstények kompenzációs repülését.

hid-pol.jpg

Tahitótfalunál a Duna felett húzódó Tildy Zoltán-híd száraz aszfalt útjának és a híd folyásirányú oldalának fényképei, a spektrum kék (450 nm) tartományában képalkotó polarimetriával nappal mért d lineáris polarizációfok és α polarizációszög mintázatai, valamint a polarotaktikus kérészek által víznek érzékelt területek. A polarizációs mintázatok három különböző irányból lettek kimérve, mikor a polariméter optikai tengelye északra, nyugatra és keletre mutatott. A hidat a napnyugta utáni tiszta égbolt fénye világította meg (Fotó: Horváth Gábor)

Kimértük a híd aszfaltútjának polarizációs mintázatait is napnyugta előtt (mikor a tiszta égről jövő fény világította meg az utat) és éjjel (mikor egyedül csak a híd lámpái világították meg az utat). A hídon vezető aszfaltút bármely irányból nézve, naplemente előtt (égboltfény által megvilágítva) és éjjel (lámpafénnyel megvilágítva) egyaránt, lineárisan és közel vízszintesen poláros fényt vert vissza a látható spektrum mindhárom tartományában. Az ilyen fény a polarotaktikus kérészek számára vizet jelent. Mikor rajzáskor a lámpák alatt egy vastag, fehér réteg alakult ki az aszfalt útra szállt dunavirág egyedekből, az aszfaltút kérészekkel borított részei teljesen polarizálatlanná váltak.

hid-pol2.jpg

Tahitótfalunál a Duna felett húzódó Tildy Zoltán-híd száraz aszfalt útjának fényképei, a spektrum kék (450 nm) tartományában képalkotó polarimetriával éjjel mért d lineáris polarizációfok és α polarizációszög mintázatai, valamint a polarotaktikus kérészek által víznek érzékelt területek. A polarizációs mintázatok három különböző irányból lettek kimérve, mikor a polariméter optikai tengelye északra, nyugatra és keletre mutatott. A hidat a hídlámpák világították meg (Fotó: Horváth Gábor)

Lámpás vizsgálatainkkal kimutatnunk, hogy a vízszintesen poláros fény szignifikánsan vonzóbb a dunavirág  számára, mint a polarizálatlan, noha a fototaxis miatt e másik típusú megvilágítás is kiváltott kisebb mértékű vonzó hatást. A rajzási naptól függően a vízszintesen poláros fény átlagban 5-10-szer több kérészt vonzott, mint a polarizálatlan. Mindkét fényforrás azonos fényintenzitású és spektrális tulajdonságú fényt bocsátott ki, ezért a jelentős különbség hátterében minden bizonnyal az eltérő polarizációs sajátság áll.

Sikerült bebizonyítanunk, hogy a dunavirág egyedek is rendelkeznek polarotaxissal, és elsősorban ez segíti őket kompenzációs repülésük során. A vízfelszínről visszavert erősen és vízszintesen poláros fénynek köszönhetően tehát hosszú távon a folyó felett tudnak maradni. Éppen ez lehet az oka annak is, hogy már a hídárnyék is megakasztja repülésüket, hiszen a híd árnyékának polarizációja eltér a vízszintestől. Ezután a pozitív fototaxissal rendelkező kérészekre már erőteljesen hatnak a hídlámpák erős fényei, ezért a nappal rajzó tiszavirággal ellentétben a dunavirág nőstények nem fordultak vissza a hídtól, hanem felrepültek rá. Eredményeink alapján megerősítést nyert tehát a polarotaxis jelentősége a dunavirág kompenzációs repülése során, valamint további megerősítést nyert, hogy a hidak esetében egy összetett ökológiai csapdáról van szó, ahol a folyó középvonalának poláros jele vezeti a kompenzációs repülésüket végző dunavirág nőstényeket egy fototaktikus fénycsapdához, a Duna-híd közvilágítási lámpáihoz. A csapdahatást tovább erősíti a híd aszfalt útjáról visszavert vízszintesen poláros fény vonzó hatása a kérészek polarotaxisa révén.

grafikon_1.jpg

(A-D) A Duna fölé világító vízszintesen poláros és polarizálatlan fényforráshoz vonzódó dunavirágok egyedszáma négy 2013-as kísérleti napon. A vízszintesen poláros (folytonos vonal) és polarizálatlan (szaggatott vonal) fényforráshoz vonzott kérészek egyedszáma (átlag ± szórás) az idő függvényében lett ábrázolva. A két azonos fényintenzitású fényforrás közül mindig a vízszintesen poláros fényt kibocsátó vonzott több kérészt

Eisenbeis (2006) a rovarok utcai lámpák körüli viselkedésének háromféle típusát definiálta: (i) fénycsapda, mikor a rovarok nem képesek elszabadulni a lámpák közeléből; (ii) fénygát, vagyis a rovarok hosszútávú mozgásának zavarása vagy megszakítása a táj feletti repülési útvonalukba kerülő mesterséges fények által; és (iii) fény általi szívó hatás, azaz mikor az egyébként nem mozgó rovarokat a mesterséges fények a halálba vonzzák (kiszívják az élőhelyeikről, mint egy porszívó). A dunavirág hídlámpákra adott reakciója tipikus fénygát-viselkedés az Eisenbeis-féle értelemben.

Régóta közismert tény, hogy a fénycsapdák nagy mennyiségben fogják be az elsődleges (pl. vízibogarak, vízipoloskák) és másodlagos (pl. tegzesek, kérészek) vízirovarokat. Az óriáscsiborok esetében sikerült megfigyelni, hogy az erősfényű utcai lámpák pozitív fototaxissal magukhoz vonzottak e polarotaktikus rovarokat, amelyek az aszfaltút közelébe érve csapdázódtak a poláros aszfaltfelszínen. Ily módon a fényforrások miatt jelentősen megnőtt egy poláros ökológiai csapda, az aszfaltút hatóköre, és ezáltal a hatékonysága is. E jelenség fordítottjának tekinthető a dunavirág esetében megfigyelt ökológiai csapda, ahol a folyó folytonos polarizációs jele a kompenzációs repülés során vezeti a milliós kérésztömeget a végzetes fénycsapdához (a híd lámpái) és poláros csapdához (a híd megvilágított aszfaltútja). A dunavirág egyedek a kompenzációs repülésük során nem távolodnak el a vízfelszíntől, ezért a Duna mellett távolabb futó főút lámpái sincsenek rájuk hatással. Így esetükben a lámpáknak nem az a szerepe, hogy nagy távolságból magukhoz vonzzák a rovarokat, hanem az, hogy fénycsapdaként levadásszák és elpusztítsák őket. Ehhez a jelenséghez járul hozzá az ez esetben alárendelt szerepű poláros ökológiai csapda, a híd megvilágított aszfaltútjának hatása.

kettos.jpg

A dunavirág komplex ökológiai csapdája

Arra is van példa, hogy egy poláros ökológiai csapda hatását nem erősíti, hanem gyengíti valamilyen ingermozgás. Erre lehet példa a tiszavirág – tiszahíd jelenség, ahol a dunavirághoz hasonlóan a folyó folytonos polarizációs jele a kompenzációs repülés során a poláros ökológiai csapda közelébe (a híd aszfaltútjához) vezeti a tiszavirág egyedeket, de a híd vízfelszínre vetülő árnyéka a vízszintesen poláros jelet megszakítva gyakorlatilag megállítja a kompenzációs repülést, miáltal az egyedeknek csak kis része jut a híd aszfaltútja fölé.

A dunavirág egyedek tömeges pusztulása a természetvédelmi károkozás mellett veszélyes helyzetek kialakulását is okozhatja. A kérésztetemek miatt csúszóssá váló utak közlekedési kockázatot jelentenek, terepmunkánk során mi magunk is megfigyeltük autók összekoccanását és kerékpárosok elesését a rovarokkal elborított hídon. A 2013-as esősebb rajzási időszakban pedig a rothadásnak indult rovartömeg bűze borította el a környéket, magához vonzva a közegészségügyi szempontból veszélyes patkányokat. Mindezek alapján megállapítható, hogy több ok miatt is fontos csökkenteni a kialakult ökológiai csapda károkozását.

Kutatási eredményeinkre alapozva javasoltuk egy vízszintesen poláros fényt kibocsátó fénysorompó kialakítását a kivilágított hidak és horgonyzó hajók előtt. E fénysorompó hidakra tervezett változata a hídpillérekre szerelt lámpákból állna. A fénysorompó lámpái ugyan szintén magukhoz vonzanák a dunavirágot, de a körülöttük rajzó kérészek a kifáradásuk után végül nem az aszfalt útra, hanem a lámpák alatti folyóba hullanának petéikkel együtt. A fénysorompó kipróbálására 2015-ben nyílt lehetőségünk a rábahídvégi Rába-hídnál. A kivilágítatlan híd esetében kiválóan működött a módszer, a hídhoz a kompenzációs repüléssel érkező kérésztömeget a fénysorompó lámpái képesek voltak a víz felett tartani, az egyedek tehát nem repültek ki a hídfőknél álló erősfényű utcai lámpákhoz. A kérészek a fénysorompó előtt rajzottak, majd a vízfelszínre szállva lerakták petéiket és elsodródtak. A fénysorompó lekapcsolásakor azonban a feltorlódott kérésztömeg azonnal a hídfőknél és távolabb az út szélén álló közvilágítási lámpák felé repültek, ahol a nagy rovarcsóvákat alakítottak ki, mint azt korábban Tahitótfalunál tapasztaltuk.

raba.jpg

(A) A rábahídvégi Rába-híd folyásiránnyal ellentétes oldala. (B-C) A két rúdból és a végeiken elhelyezett lámpákból álló fénysorompó felszerelése a híd folyással szembeni oldalára a dunavirág rajzás előtt. (D) A fénysorompó működése a dunavirágrajzás során. Jól megfigyelhető a kompenzációs repülés során a hídhoz érkező kérésztömeg feltorlódása a fénysorompó előtt és a vízfelszínre lekerülő egyedek elsodródása (Fotók: Kriska György és Potyó Imre)

Az előbbi aktív, a kérészeket a híd lámpáitól elterelő módszer mellett célszerű lenne megvizsgálni egy jóval olcsóbb, passzív védekezés lehetőségét is, amely a híd megvilágítását alakítaná át oly módon, hogy ez minél kevésbé vonzza a kérészeket. A legtriviálisabb megoldás az lenne, ha a rajzási időszakban a hídlámpákat lekapcsolnák 20:00 és 21:30 óra között, de ez közlekedésbiztonsági okokból nem kivitelezhető. Megoldást jelenthet azonban egy olyan, a rajzási időszakban működtetett alternatív hídmegvilágítás kialakítása, amelyben az egyes lámpákat egészen rövid tartóoszlopokon helyeznék el, miáltal a lámpák erős fényét nem láthatnák meg a vízfelszín felett repülő kérészek.

Film

A dunavirág mentőakció (50 perc)

Rendező: Balázs Gergely, Lerner Balázs
Filmdzsungel Stúdió, 2016

Forrás

Farkas A., Egri Á., Horváth G., Kriska Gy. (2015) Dunavirág-kutatás: Életmentő fénycsapdák. Élet és Tudomány 71 (34): 1074-1076

Kriska Gy., Horváth G. (2013) Fénysorompó segíthet a védelemben – Újra virágzott a Duna. Természet Búvár 2013/5: 32-34

Potyó I., Horváth G., Kriska Gy. (2014) A Duna virágai: egy téli álom vége. Élet és Tudomány 69: 364-365

A bejegyzés trackback címe:

https://polarosvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9518004414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása